Kas yra panettone pyragas?

Šis skanus, kupolo formos kalėdinis pyragas, praturtintas razinomis ir cukruotais vaisiais, jau daugiau nei penkis šimtus metų yra Milano konditerijos tradicijų simbolis. Vėliau jis tapo populiarus ne tik visoje Italijoje bet ir pasaulyje, tai puikiausia dovana Kalėdoms. Gero ir kokybiško panettone pyrago tekstūra turėtų būti lengva ir puri, tradiciškai jis būna pagardintas citrinų ir apelsinų karamelizuotomis žievelėmis ir rome mirkytomis razinomis. Atskiro paminėjimo ir susižavėjimo verti panettone pyragai su skirtingais įdarais ir kremais – tiramisu, limoncello, pistacijų, amaretto, sambuka, šokoladu, sūdyta karamele, kaštainiais ir kt. Kasmet kuriami vis nauji skonių deriniai, todėl visuomet galime nustebinti tiek save, tiek tuos, kuriems ieškome kažko išskirtinio - tai išties skani dovana, kuri kaskart gali sužibėti visiškai skirtingai.


PANETTONE PYRAGAS.jpg
panettone pyragas2.jpg

Tradicinio panettone pyrago gamyba užtrunka ilgai. Procesas užsitęsia keletą dienų (apie 72 valandas) - prieš pradedant kepti tešlai reikia leisti tris kartus pakilti, tokiu būdu subręsta skoniai bei atsiranda puri tekstūra. Tuomet pyragas kepamas tiksliai kontroliuojamoje temperatūroje, iškepus iškart pakabinamas „žemyn galva“, jog atvėstų. Taip kabėdamas dar šiltas pyragas išsitempia, tampa dar lengvesnės tekstūros bei susiformuoja tik jam būdinga kupolo forma. Kalėdinis pyragas panettone puikiai dera tiek su karštais gėrimais, tiek su putojančiu ar desertiniu vynu. Visiškai nederėtų pergyventi, jeigu jūs buvote ne vienintelis, kuris padovanojote šį pyragą per Kalėdas, patikėkite juos gavusiam tai tikrai teiks tik malonumą – panettone valgomas šventiniais rytais, kartu su puodeliu kapučino, arba palepinant šalia popietinio espresso.


Filippi panettone IX.jpg
Filippi panettone VII.jpg
Filippi panettone VI.jpg
Filippi panettone VIII.jpg

Apie pyrago panettone atsiradimą yra sukurta tikrai yra ne viena legenda. Ši populiari itališka 'vaisių duona' kilusi iš Milano, visame pasaulyje yra tarsi Kalėdų sinonimas. Vieni sako, kad tikrąją populiaraus pyrago kilmę galima atsekti nuo viduramžių, kiti – net nuo Romos imperijos laikų. Viena žaviausių istorijų yra apie Milano kepėją, vardu Antonio, kuris įsimylėjo princesę ir norėdamas laimėti jos širdį, iškepė auksinę, vanile kvepiančią, sviestinę kiaušinių duoną - „Pan di Toni“ (Tonio duona). Žinoma, yra kur kas daugiau nuostabių panettone legendų, kurias galime atrasti kartu!